Miód naturalny – starożytny eliksir życia

miodW starożytnym Egipcie ten wysoko odżywczy produkt był zarezerwowany tylko dla wybranych. Spożywali go najwyżej uprzywilejowani dostojnicy państwowi, zaś miód był darem pszczół, których pochodzenie przypisywano od egipskiego boga słońca Ra. W starożytnej Grecji uważano go za eliksir życia, dlatego młodzi małżonkowie tuż po ceremonii ślubnej spożywali go w celu spłodzenia zdrowego silnego potomstwa. Często też łączono go z mlekiem dla złagodzenia kaszlu i wyeliminowania bezsenności, co ma uzasadnienie chociażby w naszej gospodarce hormonalnej. Dopatrywano się w nim także antidotum na schorzenia serca.

Czytaj więcej...

Herbata – magiczny napój

herbataNiewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że herbata jest napojem, który-oprócz wody-pije się najczęściej. W VIII wieku w Chinach picie herbaty stało się jedną z towarzyskich rozrywek. Natomiast w XV stuleciu Japonia nobilitowała herbatę tworząc herbatyzm-swoisty kult estetyzmu. Jak podają badania statystyczne wielu Polaków rezygnuje z picia kawy na rzecz herbaty. Szacuje się, że na jednego mieszkańca naszego kraju przypada ponad kilogram herbaty rocznie (kilogram herbaty jest równoznaczny 500-600 filiżankom).

Czytaj więcej...

Gruszka aligatora czyli super owoc

gruszka aligatoraZnany od 7 tysięcy lat, meksykański super owoc- awokado- dostępny jest dziś na całym świecie. Przez wielu ekspertów żywieniowych uważany jest za pożywienie doskonałe. Nie bez powodów dodawany jest dziś do sushi, napojów mlecznych, sałatek i past. 

Czytaj więcej...

Co dzieje się w naszym organizmie po wypiciu puszki coli?

Piękna pogoda, słoneczny dzień, a nam chce się nieubłagalnie pić. Więc co robimy - sięgamy po zimną, aluminiową puszkę coli. Łyk za łykiem i pragniemy coraz to więcej…

Co dzieje się w naszym organizmie w przeciągu godziny po wypiciu tego napoju?

Czytaj więcej...

Stewia – zagadkowy miodowy liść

Stewia to roślina, która skrywa niebywałe właściwości lecznicze. Znana i stosowana była już przez Indian pod tajemniczą nazwą „Kaa- Hee”, co oznacza miodowy liść. Indianie słodzili nią potrawy i napoje np. herbatę Yerba Mate, żuli jej liście, a także używali jako lekarstwo.
Ojczyzną stewii jest Paragwaj oraz graniczące z nim tereny Brazylii. Z racji coraz większego zapotrzebowania, kolejne plantacje stewii pojawiały się w Chinach, Korei, Izraelu, Indiach, Hiszpanii oraz Japonii.

Czytaj więcej...


Projekt i wykonanie www.agraffka.com.pl