Siła żywności – antidotum na choroby nowotworowe

siła-zywnosciProfesor Richard Beliveau (biochemik) z Uniwersytetu w Montrealu, przez ponad 20 lat prowadził badania nad biologią raka, poszukując skuteczniej substancji antyrakowej. Kiedy naukowcy z Instytutu Karolińskiego w Sztokholmie wykazali, iż zielona herbata posiada właśnie takie właściwości, profesor doszedł do zadziwiających wniosków. Stwierdził, że pomocy dla chorych na raka trzeba szukać w produktach spożywczych. Analizując szereg prac naukowych stwierdził, że istnieje żywność o właściwościach prozdrowotnych, a tym samym antyrakowych, którą nazwał nutraceutykami. Niestety brak środków finansowych na rozpoczęcie nowych badań zmusiło biochemika do zaprzestania działań. Kiedy jednak Beliveau dowiedział się o nowotworze złośliwym swego przyjaciela postanowił sprawdzić w praktyce swoje przemyślenia. Sporządził listę pokarmów przeciwdziałających nowotworom, w oparciu o każdą dostępną literaturę naukową.


Dzięki temu możemy już dzisiaj zadbać o swój organizm i starać się przeciwdziałać rozwojowi nowotworów. Do najbardziej znanych produktów antynowotworowych należą: warzywa i owoce, gorzka czekolada (posiadająca ponad 70% miazgi kakaowej), przyprawy i zioła naturalne, grzyby (boczniaki, pieczarki, shitake), produkty mleczne fermentowane (probiotyki), soja, ryby (zwłaszcza morskie), czerwone wino (lampka dziennie lub rzadziej), niektóre zioła czy zielona herbata.
Współczesna medycyna szczyci się z zastosowania tzw. terapii celowanej (leki wkraczają do akcji na pewnym etapie procesów zachodzących w organizmie). Żywność, o właściwościach antyrakowych oddziałuje na wiele czynników. Składniki odżywcze zawarte w produktach współdziałają ze sobą synergicznie (współpraca różnych czynników, którego efekt jest większy niż suma poszczególnych oddzielnych działań). Oznacza to, że jeśli jeden produkt potrafi zmniejszyć zagrożenie nowotworowe o 50%, to połączenie kilku produktów może chronić komórki aż w 90%.
Pamiętajmy:
Nowotwór lubi otyłość i stres. Choć nie ma dokładnych danych na temat wszystkich rodzajów nowotworów, to wiadomo, że kobiety chorujące na nadwagę i otyłość cechują się 1,5 raza wyższą występowalnością raka piersi niż kobiety szczupłe. Związek między rakiem szyjki macicy i rakiem pęcherzyka żółciowego u kobiet oraz prostaty u mężczyzn a nadwagą i otyłością jest mniej wyraźny, jednak zachowanie odpowiedniej masy ciała ma znaczący wpływ na częstotliwość i charakter występowania wielu chorób. Podobnie jest ze stresem i spadkiem odporności. Osoby narażone na stres oraz ze słabym układem immunologicznym są bardziej podatne na wszelkie schorzenia, w tym także na choroby nowotworowe. Niższa aktywność układu odpornościowego, a tym samym mniejsza jego aktywność i „czujność” sprawiają, iż nie jest on w stanie poradzić sobie z pojedynczymi komórkami nowotworowymi. Ponadto w wyniku nieprawidłowego dożywienia i stresu jesteśmy narażeni na działanie nadmiaru wolnych rodników, prowadzi to do niszczenia komórek i zachwiania równowagi w organizmie, co w konsekwencji powoduje pojawienie się stresu oksydacyjnego. Efekt działalna wolnych rodników oraz przewlekły stres oksydacyjny może być przyczyną licznych chorób cywilizacyjnych, zwłaszcza o podłożu nowotworowym.


Projekt i wykonanie www.agraffka.com.pl