Miód naturalny – starożytny eliksir życia

miodW starożytnym Egipcie ten wysoko odżywczy produkt był zarezerwowany tylko dla wybranych. Spożywali go najwyżej uprzywilejowani dostojnicy państwowi, zaś miód był darem pszczół, których pochodzenie przypisywano od egipskiego boga słońca Ra. W starożytnej Grecji uważano go za eliksir życia, dlatego młodzi małżonkowie tuż po ceremonii ślubnej spożywali go w celu spłodzenia zdrowego silnego potomstwa. Często też łączono go z mlekiem dla złagodzenia kaszlu i wyeliminowania bezsenności, co ma uzasadnienie chociażby w naszej gospodarce hormonalnej. Dopatrywano się w nim także antidotum na schorzenia serca.


I jak się okazuje, opinie te nie były bezpodstawne, gdyż zawiera on acetylocholinę, która wzmacnia wydolność mięśnia sercowego, a potas stanowi w tej kwestii dodatkowe wsparcie.
Poza tym stwierdzono, że przyjmowanie miodu w ilości 40-50g przez hutników na Śląsku obniżało poziom ołowiu w ich krwiobiegu. Ponadto wykazano, że zawiera on również inhibinę, czyli substancję hamującą rozwój drobnoustrojów w organizmie. Z tego powodu miód jest często wykorzystywany do produkcji wielu preparatów dermatologicznych oraz kosmetyków hamujących rozwój stanów zapalnych skóry oraz skaz.
Do tego procesu przyczyniają się również zawarte w miodzie antyoksydanty z grupy flawonoidów takie jak kemferol, kwercetyna, apigenina, hespertyna, i witamina C, które dodatkowo wspomagają wymiatanie wolnych rodników.
Do najwartościowszych pod tym względem produktów zaliczyć można miód gryczany i spadziowy. W wyniku badań przeprowadzonych w Warszawskiej Akademii Medycznej pod kierownictwem prof. Iwony Wawer okazało się, że poza wymienionymi powyżej związkami, ten życiodajny eliksir zdrowotny zawiera w sumie ponad 300 związków chemicznych, do których należą m.in. aminokwasy, kwasy organiczne, enzymy i witaminy z grupy B, a także liczna grupa pierwiastków: magnez, wapń, cynk i żelazo.
W związku z tym miód stanowić może rewelacyjną alternatywę dla niezdrowego cukru białego, ponieważ obecność w nim tlenku wodoru hamuje generowanie powodującej próchnicę bakterii paciorkowca. Jak widać miód jest lekarstwem na wiele dolegliwości?
Bez względu na to, po jaki miód naturalny sięgniemy, warto pamiętać, że zachowa on swoje cudowne właściwości, jeżeli będzie przechowywany w właściwych warunkach. Ważne, aby był szczelnie zamknięty i trzymany w suchym, chłodnym pomieszczeniu.
Pamiętajmy, aby zawsze wybierać miód naturalny, a nie sztuczny. Skład chemiczny miodu sztucznego odbiega od składu miodu naturalnego, a co za tym idzie jego właściwości prozdrowotne są dosyć niskie. Sztuczny miód, jako namiastka miodu naturalnego powstaje najczęściej z sacharozy czyli cukru, którym codziennie słodzimy herbatę. Natomiast miód naturalny jest znacznie bogatszy pod względem składu biochemicznego ze względu na różnorodność źródeł nektaru.
Wszyscy znawcy zgodni są, iż nie da się zastąpić miodu naturalnego sztucznym. Tak więc doceńmy to, co daje nam natura, gdyż nic nam tego nie zastąpi. Naturalny miód pszczeli jest właśnie takim dziełem i tylko od nas zależy czy spożytkujemy jego walory.


Projekt i wykonanie www.agraffka.com.pl