Herbata – magiczny napój

herbataNiewielu ludzi zdaje sobie sprawę, że herbata jest napojem, który-oprócz wody-pije się najczęściej. W VIII wieku w Chinach picie herbaty stało się jedną z towarzyskich rozrywek. Natomiast w XV stuleciu Japonia nobilitowała herbatę tworząc herbatyzm-swoisty kult estetyzmu. Jak podają badania statystyczne wielu Polaków rezygnuje z picia kawy na rzecz herbaty. Szacuje się, że na jednego mieszkańca naszego kraju przypada ponad kilogram herbaty rocznie (kilogram herbaty jest równoznaczny 500-600 filiżankom).


Herbata są to przerobione w specjalny sposób młode liście i nierozwinięte pąki listków krzewu herbacianego (Catnellia Thea). Zbiór herbaty praktycznie trwa cały rok, przy czym termin zbioru w dużym stopniu wpływa na jej jakość. Najlepsze herbaty otrzymuje się ze zbioru wiosennego, gdyż są one wtedy delikatne i zawierają stosunkowo najwięcej olejków eterycznych. Herbata jest uprawiana i produkowana w wielu krajach świata.
Zastosowanie procesu fermentacji zaowocowało powstaniem licznych rodzajów i gatunków suchej herbaty; najpopularniejsze z nich to herbata zielona, czerwona, biała, żółta, turkusowa i czarna. Świeże liście herbaty zawierają m.in. polifenole, węglowodany, białka, cukry, tłuszcze, kwasy organiczne, a także karotenoidy i substancje lotne. W herbacie występują również ksantyna, adenina, hipoksantyna, paroksantyna, lecytyna, kumaryny, witaminy B1, B2, B5, C, K i PP. Herbata posiada ponadto wiele związków mineralnych- najważniejsze to związki wapnia, magnezu, żelaza, sodu, fosforu, miedzi, fluoru, manganu, krzemu i jodu.
Herbata powinna mieć- zgodnie z chińskim obyczajem - aż 20 różnych korzystnych właściwości. Zawarta w herbacie mieszanina składników polifenolowych skutecznie ułatwia koncentrację, poprawia pamięć, obniża ryzyko zawału serca, zakrzepów i miażdżycy tętnic, przeciwdziała nadciśnieniu, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, służy w profilaktyce nowotworowej, jak również wzmacnia odporność organizmu. Wykazano, że zielona herbata wzmacnia zęby i chroni przed próchnicą. Ponadto, skutecznie zwalcza bakterie i wirusy, dlatego można ją stosować z dobrym skutkiem w leczeniu chronicznych stanów wirusowego zapalenia wątroby oraz w leczeniu choroby AIDS. Napar z herbaty sprzyja trawieniu i usuwa uczucie przepełnionego żołądka, pobudza wydzielanie soków żołądkowych, poprawiając tym samym trawienie, aktywizuje działanie wątroby i śledziony. Pozytywne jej działanie można także zaobserwować w przypadku nerek i dróg moczowych- wzmaga ich czynności jako środek moczopędny. Herbata sprzyja akumulowaniu się w organizmie witaminy C i stosuje się ją przy leczeniu różnych awitaminoz, a w szczególności szkorbutu. Znany jest też jej pozytywny wpływ na układ nerwowy - uaktywnia działanie mózgu i układ oddechowy.
Pijemy więc herbatę, bo w aromatycznym naparze drzemie ogromna mądrość i - być może- prawdziwa receptura na życie, która kieruje się regułą gościnności, tradycji i dbałości o zdrowie i dobre samopoczucie.


Projekt i wykonanie www.agraffka.com.pl