Gruszka aligatora czyli super owoc

gruszka aligatoraZnany od 7 tysięcy lat, meksykański super owoc- awokado- dostępny jest dziś na całym świecie. Przez wielu ekspertów żywieniowych uważany jest za pożywienie doskonałe. Nie bez powodów dodawany jest dziś do sushi, napojów mlecznych, sałatek i past. 


Obecnie stał się idealną alternatywą dla tłuszczów zwierzęcych. Redukuje wpływ chorób cywilizacyjnych i chroni naszą komórkę przed atakiem wolnych rodników, wzmacniając wchłanianie do jej wnętrza jej najlepszych przyjaciół-antyoksydantów. Badania laboratoryjne opublikowane w Journal of Nitritional Biochemistry potwierdzają, że wyciąg z awokado hamuje rozwój komórek raka prostaty, raka piersi i jamy ustnej. W czym tkwi ten sekret…w synergii? Wspólne oddziaływanie witaminy C, E, luteiny oraz kwasu foliowego współgrając ze sobą potrafią zdziałać cuda. Naukowcy z Ohio State University potwierdzają, że naturalne związki występujące w awokado walczą z komórkami nowotworowymi, zostawiając przy życiu zdrowe komórki. Podobne spostrzeżenia mają także uczeni z Michoacana de San Nicolas de Hidalgo w Morelia w Meksyku. Jak donosi Daily Mail „W przeciwieństwie do np. marchewki czy pomidora, składniki awokado zwalczające wolne rodniki potrafią dotrzeć do mitochondriów, które odpowiedzialne są za rozwój i śmierć komórek”.
Za właściwości przeciwstarzenne odpowiedzialny jest tu mistrz antyoksydantów - glutation. Ma on bezcenną wartość dla systemu odpornościowego, ponieważ wspiera działanie przeciwutleniaczy i pomaga w ich odzyskiwaniu. To jednak nie wszystko. Okazuje się, że awokado może być super przeciwwagą dla osób obciążonych HCV i WZW typu C. W 2000r. na Międzynarodowym Kongresie Chemicznym w Honolulu dr H. Kawagiszi z Uniwersytetu Szizuoka przedstawił wyniki swoich badań potwierdzających ten fakt i były one imponujące.
Autor „Zmień swój mózg, zmień swoje życie” dr Daniel G. Amen odkrywa w nim cudowne pożywienie dla mózgu pozwalające uchronić go przed chorobą Alzheimer’a. Zdrowe tłuszcze omega 3 i witamina E oraz zawartość folianów zapobiega tej chorobie a także, co jest klinicznie udowodnione, potrafi spowodować jej cofnięcie. Zawartość lecytyny dodatkowo poprawia funkcjonowanie układu nerwowego. Idąc dalej tym tropem, gdy połączymy działanie omega 3, witaminy E i kwasu oleinowego, biorąc pod uwagę fakt, że w awokado znajduje się o 30 % więcej potasu niż w bananie, to mamy skuteczne remedium na obniżenie ciśnienia krwi. Zmniejsza się ryzyko chorób krążenia, co w konsekwencji chroni mózg przed udarami.
Diabetycy również mogą czuć się wyróżnieni. Wysoka zawartość błonnika stabilizuje i obniża poziom cukru we krwi natomiast badania naukowców amerykańskich pokazały skuteczność konsumpcji awokado w obniżeniu o połowę ryzyka wystąpienia zespołu metabolicznego zwiększającego np. możliwość wystąpienia cukrzycy typu II.
Badania opublikowane na łamach „ The Journal of Rheumatology” wykazują, że za sprawą przeciwzapalnych antyoksydantów, spożywanie tego owocu może hamować degradację chrząstki stawowej i wpływać na jej odbudowę. Ponadto dzięki wspomnianej wyżej luteinie nasze oczy są chronione przed wieloma uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym. Wysoka zawartość tak cennych fitoskładników, takich jak polifenole i flawonoidy miniaturyzuje stany zapalne, które według medycyny komórkowej dr Mathiasa Rath`a są powodem leżącym u podstaw większości chorób niezakaźnych. Choroby nowotworowe to skrajne stadium zaniedbań niestabilności tkanki łącznej spowodowane niedożywieniem komórki. Składniki odżywcze zawarte w awokado, zmniejszając stany zapalne w żołądku wpłynęły na poprawę absorbcji antyoksydantów i substancji odżywczych. Uczestnicy eksperymentu, którzy spożywali sałatki z awokado, przyswajali pięć razy więcej antyutleniaczy niż ci, którzy nie dodawali awokado.
Ponadto awokado posiada najcenniejsze źródło beta-sisterolu. To składnik z grupy fitosteroli, który budową zbliżony do cholesterolu, pozwala utrzymać zdrowy jego poziom poprzez regulację jego wchłanialności przez jelita.
Ten cenny owoc z Ameryki Środkowej i Południowej powinien gościć na naszym talerzu, nie tylko od święta, ponieważ oprócz tego, że jest on wyśmienitym komponentem wielu potraw, to ponadto jest także jednym z najlepszych „przyjaciół” naszego organizmu.


Projekt i wykonanie www.agraffka.com.pl