ŻYWIENIE KOBIET CIĘŻARNYCH I KARMIĄCYCH MAM

Odpowiednie odżywianie w ciąży dopomaga nie tylko prawidłowemu rozwojowi maluszka, ale także skutkuje pokonaniem pojawiających się dolegliwości i chorób. Zarówno niedobory pokarmowe, jak i nadmierne żywienie mogą mieć negatywny wpływ na płód i przebieg ciąży. Odpowiednie wysycenie organizmu kobiety ciężarnej wszystkimi niezbędnymi składnikami odżywczymi jest również bardzo ważne dla przygotowania jej organizmu do karmienia piersią, kiedy zapotrzebowanie na wiele składników zwiększa się jeszcze bardziej. Tu trzeba podkreślić, że warto zadbać też o prawidłową laktację, gdyż dzieci karmione mlekiem matki są zdrowsze i rozwijają się lepiej niż dzieci karmione sztucznie. Ogólne zasady żywienia w czasie ciąży charakteryzują się pewną specyfiką. Zapotrzebowanie na niektóre składniki jest większe, na niektóre – nawet o połowę. Natomiast zapotrzebowanie na kalorie rośnie tylko w niewielkim stopniu. Wymaga to bardzo fachowego doboru produktów spożywczych pod względem ilościowym, jak i ilościowym. Dlatego każda kobieta będąca w ciąży musi dostosować swój sposób żywienia do potrzeb własnych i dziecka.

kobieta dzieckoJak powinna odżywiać się przyszła i karmiąca mama, a czego powinna unikać? Jak radzić sobie z pojawiającymi się dolegliwościami? Sprawdź, czy nie popełniasz błędów, komponując swój codzienny jadłospis i czy odpowiednio dbasz o siebie i swoje maleństwo...


Projekt i wykonanie www.agraffka.com.pl